Gebitten zijn sterk, maar sommige gebitten hebben het zwaar te verduren. Als ze veel nagels bijten bijvoorbeeld, tandenknarsen of heel veel frisdrank langs hun glazuur gespoeld krijgen. Dan kan er gebitsslijtage ontstaan. Dentista heeft alles in huis om de schade te repareren. Korte, afgesleten tanden herstellen we en aangetast glazuur geven we extra bescherming. Dat ziet er meteen ook een stuk fraaier uit.
Gebitsslijtage
Gebitsslijtage ontstaat niet door cariës (gaatjes) maar door andere oorzaken: door wrijving, zoals bij tandenknarsen of kauwen op voorwerpen (attritie of abrasie) of door zuur -bijvoorbeeld uit frisdrank, vruchtensap of yoghurt- dat tandweefsel aantast (erosie).
Gebitsslijtage komt bij iedereen voor. We doen nou eenmaal nogal lang met ons gebit, dus op latere leeftijd is bij iedereen wel wat slijtage te zien. Dat noemen we normale, fysiologische slijtage.
Soms slijten tanden en kiezen echter sneller dan normaal. Dat noemen we pathologische slijtage. Tanden en kiezen worden dan steeds korter en/of vlakker. Ze verliezen daardoor een deel van hun functie: bijten en kauwen gaat moeilijker.
Als de beschermende glazuurlaag van je gebit slijt, kunnen je tanden en kiezen extra gevoelig worden. Je kunt zelfs kiespijn krijgen door ontsteking van de zenuw in de holte van de kies.
Slijtage kan ook esthetische consequenties hebben: korte, afgesleten tanden en kiezen zien er vaak wat minder mooi uit en kunnen zo je uiterlijk beïnvloeden.
Diagnostiek van gebitsslijtage
Hoe weet je nou of er sprake is van gebitsslijtage? Je tandarts onderzoekt dat allereerst door vragen te stellen: Heb je klachten? Hoe gaat kauwen en bijten? Heb je pijn? Hoe zijn je eetgewoontes? En vind je dat je tanden er minder mooi uitzien? Je tandarts bekijkt vervolgens je aangezicht, mond en gebit, maakt gebitsmodellen, een gebitsanalyse, kleurenfoto’s en soms ook röntgenfoto’s om de staat en functie van je gebit goed vast te leggen. Soms komt er ook nog een speekseltest aan te pas. Zo komt vast te staan hoeveel slijtage er is en wat het risico is. En ook wat de waarschijnlijke oorzaak is en de beste behandeling.Bijkomende klachten
Hoofdpijn, oorpijn, oorzuizen, kraken en piepen in je oren…het kan allemaal te maken hebben met gebitsslijtage. Gebitsslijtage kan er namelijk voor zorgen dat je je kaakgewricht en/of kaakspieren overbelast. Het herstel van de slijtage kan veel van die klachten wegnemen.Bij Dentista hebben we een tandarts die helemaal gespecialiseerd is in dit soort klachten en alles in huis heeft om de spierspanning te verlagen. Vaak lopen mensen meteen al verlost van hun hoofdpijn de deur uit.
Oorsuizen (tinnitus) kunnen we vaak verminderen. Totaal herstel is niet altijd mogelijk omdat er soms al blijvende schade aan het gehoor is.
Behandeling van gebitsslijtage
Bij lichte gebitsslijtage, helpt je tandarts verdere slijtage te voorkomen. Je krijgt informatie over de oorzaken en risico’s en advies over hoe je verdere slijtage kunt voorkomen.En een beschermplaatje (splint) kan verdere schade voorkomen doordat het helpt tandenknarsen tegen te gaan.
Tandweefsel dat weggesleten is, restaureren we met tandkleurig restauratiemateriaal -meestal composiet- dat direct in de mond wordt aangebracht. Soms blijkt het nodig sommige tanden en/of kiezen te vervangen. Onze tandtechnici maken dan mooie nieuwe voor je.
Afspraak maken
Wij nemen spoedig contact op